Apurahat

Greta ja William Lehtisen säätiö myöntää apurahoja kuvataiteilijoiden, muotoilijoiden, säveltaiteilijoiden ja arkkitehtien haettavaksi.

Myönnetyt apurahat

Säätiön hallitus on asiantuntijoita kuultuaan myöntänyt apurahat seuraavasti:

 • Arkkitehtuuri 2023

  Jyrki Tasa ja Milla Parkkaliprofessori, arkkitehti3.000
  Netta Böökarkkitehti3.000
  Simo Kaarsaloarkkitehti3.000
  Jouni Kaipiaarkkitehti3.000
  Arkkitehtuurityöhuone Tiili -työryhmä3.000
 • Musiikki 2023

  Tommi Grönlud / työryhmä Osmo Lindeman Workstaiteilijaprofessori, Sähkö Records levy-yhtiön johtaja2.500
  Otso Harjanneviulisti, musiikin opiskelija1.100
  Jenni Lappalainenpianisti, MuM2.000
  Vilja Raitalapianisti, MuM3.000
  Santeri Rautiainen / työryhmä Kamarimusiikkiryhmä Rautiainen & Granskitaristi, MuM2.000
  Elias Riipinenviulisti, muusikko2.080
  Robert Ruoholasäveltäjä, MuK3.000
 • Kuvataide 2023

  Henna Ahokuvataiteilija, KuM, TaM3.000
  Baran Caginlikuvataiteilija3.000
  Felicia HonkasaloKuM3.000
  Noora Nio-JussKuM3.000
  Marja Pirilävalokuvataiteilija, FM3.000
  Maria ValkeavuolleKuM1.500
 • Muotoilu 2023

  Piia Jalkanen, työryhmämuotoilija3.000
  Leevi IkäheimoTaK3.500
  Melissa SammalvaaraTaM3.000
  Tarja TuupanenTaM2.500
  Tapio Yli-Viikariemeritusprofessori3.000

Näin haet apurahaa

Greta ja William Lehtisen Säätiön apurahat on tarkoitettu työskentelyyn tai näyttelyn järjestämiseen kotimaassa tai ulkomailla. Säätiö tukee ensisijaisesti hakijoiden työskentelyä tai hankintoja, jotka kohdistuvat apurahahakemuksen jättämisajankohtaa seuraaviin 12 kuukauteen.

Apurahojen hakukausi 1.2.–29.2.2024

Hakemus täytetään ja lähetetään apurahojen hakupalvelussa. Rekisteröidy käyttäjäksi, kirjaudu palveluun, täytä hakemus ja lähetä se meille. Noudata hakupalvelun antamia ohjeita.

Hakemuksen yhteydessä ilmoitat apurahat, jotka olet saanut kolmen vuoden aikana ennen apurahahakemuksen jättämistä. Lisäksi hakemuksessa on ilmoitettava muut vireillä olevat apurahahakemukset, joiden jakamisesta ei vielä ole tehty päätöstä.

Vaaditut liitteet ovat ansioluettelo, tähän mukaan myös mahdollisen työryhmän jäsenten ansioluettelot, ja työsuunnitelma. Lisäksi voit liitää mukaan työnäytetiedoston. Liitteiden tulee olla jpg- tai pdf-muotoa. Liitetiedostojen maksimikoko on 3MB. Liitteitä otetaan vastaan ainoastaan hakupalvelun kautta.

Hakemuksen tueksi voit myös antaa verkko-osoitteen esim työnäytekansioosi/portfolioosi/suoratoistopalveluun ja verkkosivujesi osoitteen.

Lähetä sähköinen hakemus liitteineen 29.2.2024 mennessä hakupalvelussa.

Säätiön hallitus päättää apurahoista kokouksessaan, joka pidetään kuluvan vuoden touko–kesäkuun vaihteessa. Yksittäisen myönnetyn apurahan enimmäismäärä on pääsääntöisesti 5 000 euroa. Apurahojen saajat julkistetaan säätiön kotisivuilla kesäkuun puoleenväliin mennessä. Lisäksi apurahan saaneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti.

Apurahan maksaja ilmoittaa lain mukaisesti apurahan saajien nimet Melalle (www.mela.fi). Hakemuksia ei palauteta, ja niitä säilytetään ainoastaan hakuvuoden loppuun saakka.

Usein kysyttyä

Miten perun lähettämäni hakemuksen?

Lähetä pyyntö hakemuksen peruutuksesta osoitteeseen tuki@gretajawilliamlehtinen.fi. Viestiin tiedot peruutettavasta hakemuksesta: nimi, sukunimi ja taiteenala. Jotta voimme varmentaa hakijan oikeaan hakemukseen tulee pyyntö lähettää samasta sähköpostiosoitteesta, jolla olet rekisteröitynyt hakijaksi.

Tuleeko apurahasta ja sen käytöstä tehdä erillinen selvitys?

Säätiömme ei vaadi selvityksiä apurahan käytöstä. Apurahan maksaja, eli säätiö ilmoittaa lain mukaisesti apurahan saajien nimet Melalle (www.mela.fi).

Milloin päätökset myönnettävistä apurahoista tehdään?

Säätiön hallitus päättää apurahoista kokouksessaan, joka pidetään kuluvan vuoden touko–kesäkuun vaihteessa. Apurahojen saajat julkistetaan säätiön kotisivuilla kesäkuun puoleenväliin mennessä. Lisäksi apurahan saaneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti.

Millä kielellä hakemus pitää tehdä?

Hakemus tehdään suomeksi.

Voinko hakea apurahaa nimeämättömille työryhmän jäsenille?

Suosittelemme, että kaikki työryhmän jäsenet olisivat nimettyinä. Ymmärrämme kuitenkin, että se ei ole aina mahdollista, joten apurahaa voi hakea myös vielä nimeämättömille työryhmän jäsenille. Silloin hakemukseen tulisi kirjoittaa esim. viulisti NN, valosuunnittelija NN.

Mitä apurahaa haen tekstiilitaiteen alaan kuuluvalle hankkeelle?

Tekstiilitaidetta koskevat apurahahakemukset kuuluvat muotoilun taiteenalan kategoriaan.

Mitä apurahaa haen, jos hanketta voidaan luonnehtia kuvataiteen tai muotoilun alan hankkeeksi?

Kuvataiteen hakemuksia tulee tyypillisesti eniten. Tämän vuoksi jos pohdit kuvataiteen ja muotoilun apurahan välillä kumpaan taiteenalaan hankkeesi kuuluisi, voit harkita hakevasi nimenomaan muotoilun apurahaa. Kaikki hakemukset kuitenkin käsitellään ja arvioidaan riippumatta siitä, mitä apurahaa hakee.

Voiko apurahaa hakea ja maksaa ulkomailla työskentelevälle henkilölle?

Kyllä. Apurahaa voidaan hakea myös ulkomailla työskenteleville taiteilijoille. Apurahaa voidaan myös maksaa muille kuin suomalaisille pankkitileille. Työryhmän jäsenillä tai aiheella on oltava kuitenkin joku kytkös Suomeen.

Voiko ulkomaalainen hakea apurahaa?

Voi jos hän asuu Suomessa tai apurahalla tehtävä työllä on selkeä sidos Suomeen tai koskettaa Suomea.

Millaisia työnäytteiden pitää olla? Voiko työnäytteet olla linkki nettisivuilleni?

Työnäytteet voi myös koota omille verkkosivuille ja liittää hakemukseen linkin. Tällöin työnäyteliitettä ei välttämättä tarvita. Työnäytekansiolla eli portfoliolla tarkoitetaan näytekansiota, joka kuvaa hakijan osaamista taiteen kentällä ja antaa kuvan henkilöstä taiteilijana. Portfolio on näyte ja todiste hakijan ilmaisutavasta, taiteellisesta ajattelun laadusta, osaamisesta sekä erityistaidoista. HUOM huolehdithan että linkkisi ovat avoimia, eli sisältö on nähtävissä ilman kirjautumista.

Liitä vain hakemuksen kannalta oleelliset työnäytteet, ei kaikkea mahdollista.

Mitä liitteitä hakemuksessa pitää olla?

Vaaditut liitteet ovat ansioluettelo, tähän mukaan myös mahdollisen työryhmän jäsenten ansioluettelot, ja työsuunnitelma. Lisäksi voit liittää mukaan työnäytetiedoston.

Liitteet voivat olla pdf- tai jpg-tiedostoja. Tiedoston maksimikoko on 3MB. Liitteitä otetaan vastaan ainoastaan hakupalvelun kautta. Voit myös antaa verkko-osoitteen esim työnäytekansioosi/portfolioosi/suoratoistopalveluun ja verkkosivujesi osoitteen. HUOM huolehdithan että linkkisi ovat avoimia, eli sisältö on nähtävissä ilman kirjautumista.

Käyttäjätunnus ja salasana

Käyttäjätunnuksesi tulee olemaan antamasi sähköpostiosoite, jolle luot salasanan. Tarvitset tunnuksia hakemusta muokatessasi ja sitä lähettäessäsi. Jos olet unohtanut salasanan, voit tilata sähköpostiisi salasananvaihtolinkin.

Miten voin poistaa käyttäjätunnukseni?

Jos haluat poistaa käyttäjätunnuksesi ja kaikki siihen liittyvät tiedot järjestelmästä ota yhteyttä tuki@gretajawilliamlehtinen.fi Huom hakemustiedot poistetaan järjestelmästä kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen lähettämisestä.

Minkä suuruista apurahaa voin hakea?

Yksittäisen myönnetyn apurahan enimmäismäärä on pääsääntöisesti 5 000 euroa.

Miksi minulle ei myönnetty apurahaa?

Valitettavasti emme perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä. Säätiö saa vuosittain paljon hyviä hakemuksia, joille ei kuitenkaan voida myöntää apurahaa.