Apurahat

Greta ja William Lehtisen säätiö myöntää apurahoja kuvataiteilijoiden, muotoilijoiden, säveltaiteilijoiden ja arkkitehtien haettavaksi.

Myönnetyt apurahat

Säätiön hallitus on asiantuntijoita kuultuaan myöntänyt apurahat seuraavasti:

 • Arkkitehtuuri 2024

  Pekka Heikkinen ja työryhmätyöelämäprofessori, arkkitehti3.000
  Enni Heiskanenarkkitehti2.500
  Johannes Koskela ja Aki Markkanenarkkitehti2.500
  Esa Laaksonen ja työryhmäarkkitehti4.000
  Fanni Laukkanensisustusarkkitehti3.000
 • Kuvataide 2024

  Elina AutioTaM3.000
  Kaisaleena HalinenTaM4.000
  Tuomo LaaksoTaM3.000
  Anna Niskanenvalokuvataiteilija, TaM3.000
  Maria PääkkönenTaM2.000
 • Muotoilu 2024

  Ariadna Donnertekstiilitaiteilija2.500
  Rozalia Janovickeramiikkataiteilija2.500
  Justus KantakoskiTaM1.500
  Saara Korppimuotoilija2.500
  Tatu Laaksomuotoilija2.500
  Emmi Rouvilatekstiili- ja vaatetusalan artesaani1.000
  Teija VartiainenTaM2.500
 • Musiikki 2024

  Kimmo Kuitunensäveltäjä4.000
  Sanna Matinniemioopperalaulaja, MuM1.500
  Piia Maunulaoboisti, MuM1.500
  Maria Morfin Venäläinensellisti, musiikin opiskelija1.500
  Sami Suovamusiikin tekijä2.500
  Ossi Tannerpianisti, musiikin opiskelija2.400
  Aura Visalacembalisti, MuM1.620

Näin haet apurahaa

Greta ja William Lehtisen Säätiön apurahat on tarkoitettu työskentelyyn tai näyttelyn järjestämiseen kotimaassa tai ulkomailla. Säätiö tukee ensisijaisesti hakijoiden työskentelyä tai hankintoja, jotka kohdistuvat apurahahakemuksen jättämisajankohtaa seuraaviin 12 kuukauteen.

Apurahojen hakukausi 1.2.–29.2.2024

Hakemus täytetään ja lähetetään apurahojen hakupalvelussa. Rekisteröidy käyttäjäksi, kirjaudu palveluun, täytä hakemus ja lähetä se meille. Noudata hakupalvelun antamia ohjeita.

Hakemuksen yhteydessä ilmoitat apurahat, jotka olet saanut kolmen vuoden aikana ennen apurahahakemuksen jättämistä. Lisäksi hakemuksessa on ilmoitettava muut vireillä olevat apurahahakemukset, joiden jakamisesta ei vielä ole tehty päätöstä.

Vaaditut liitteet ovat ansioluettelo, tähän mukaan myös mahdollisen työryhmän jäsenten ansioluettelot, ja työsuunnitelma. Lisäksi voit liitää mukaan työnäytetiedoston. Liitteiden tulee olla jpg- tai pdf-muotoa. Liitetiedostojen maksimikoko on 3MB. Liitteitä otetaan vastaan ainoastaan hakupalvelun kautta.

Hakemuksen tueksi voit myös antaa verkko-osoitteen esim työnäytekansioosi/portfolioosi/suoratoistopalveluun ja verkkosivujesi osoitteen.

Lähetä sähköinen hakemus liitteineen 29.2.2024 mennessä hakupalvelussa.

Säätiön hallitus päättää apurahoista kokouksessaan, joka pidetään kuluvan vuoden touko–kesäkuun vaihteessa. Yksittäisen myönnetyn apurahan enimmäismäärä on pääsääntöisesti 5 000 euroa. Apurahojen saajat julkistetaan säätiön kotisivuilla kesäkuun puoleenväliin mennessä. Lisäksi apurahan saaneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti.

Apurahan maksaja ilmoittaa lain mukaisesti apurahan saajien nimet Melalle (www.mela.fi). Hakemuksia ei palauteta, ja niitä säilytetään ainoastaan hakuvuoden loppuun saakka.

Usein kysyttyä

Miten perun lähettämäni hakemuksen?

Lähetä pyyntö hakemuksen peruutuksesta osoitteeseen tuki@gretajawilliamlehtinen.fi. Viestiin tiedot peruutettavasta hakemuksesta: nimi, sukunimi ja taiteenala. Jotta voimme varmentaa hakijan oikeaan hakemukseen tulee pyyntö lähettää samasta sähköpostiosoitteesta, jolla olet rekisteröitynyt hakijaksi.

Tuleeko apurahasta ja sen käytöstä tehdä erillinen selvitys?

Säätiömme ei vaadi selvityksiä apurahan käytöstä. Apurahan maksaja, eli säätiö ilmoittaa lain mukaisesti apurahan saajien nimet Melalle (www.mela.fi).

Milloin päätökset myönnettävistä apurahoista tehdään?

Säätiön hallitus päättää apurahoista kokouksessaan, joka pidetään kuluvan vuoden touko–kesäkuun vaihteessa. Apurahojen saajat julkistetaan säätiön kotisivuilla kesäkuun puoleenväliin mennessä. Lisäksi apurahan saaneille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti.

Millä kielellä hakemus pitää tehdä?

Hakemus tehdään suomeksi.

Voinko hakea apurahaa nimeämättömille työryhmän jäsenille?

Suosittelemme, että kaikki työryhmän jäsenet olisivat nimettyinä. Ymmärrämme kuitenkin, että se ei ole aina mahdollista, joten apurahaa voi hakea myös vielä nimeämättömille työryhmän jäsenille. Silloin hakemukseen tulisi kirjoittaa esim. viulisti NN, valosuunnittelija NN.

Mitä apurahaa haen tekstiilitaiteen alaan kuuluvalle hankkeelle?

Tekstiilitaidetta koskevat apurahahakemukset kuuluvat muotoilun taiteenalan kategoriaan.

Mitä apurahaa haen, jos hanketta voidaan luonnehtia kuvataiteen tai muotoilun alan hankkeeksi?

Kuvataiteen hakemuksia tulee tyypillisesti eniten. Tämän vuoksi jos pohdit kuvataiteen ja muotoilun apurahan välillä kumpaan taiteenalaan hankkeesi kuuluisi, voit harkita hakevasi nimenomaan muotoilun apurahaa. Kaikki hakemukset kuitenkin käsitellään ja arvioidaan riippumatta siitä, mitä apurahaa hakee.

Voiko apurahaa hakea ja maksaa ulkomailla työskentelevälle henkilölle?

Kyllä. Apurahaa voidaan hakea myös ulkomailla työskenteleville taiteilijoille. Apurahaa voidaan myös maksaa muille kuin suomalaisille pankkitileille. Työryhmän jäsenillä tai aiheella on oltava kuitenkin joku kytkös Suomeen.

Voiko ulkomaalainen hakea apurahaa?

Voi jos hän asuu Suomessa tai apurahalla tehtävä työllä on selkeä sidos Suomeen tai koskettaa Suomea.

Millaisia työnäytteiden pitää olla? Voiko työnäytteet olla linkki nettisivuilleni?

Työnäytteet voi myös koota omille verkkosivuille ja liittää hakemukseen linkin. Tällöin työnäyteliitettä ei välttämättä tarvita. Työnäytekansiolla eli portfoliolla tarkoitetaan näytekansiota, joka kuvaa hakijan osaamista taiteen kentällä ja antaa kuvan henkilöstä taiteilijana. Portfolio on näyte ja todiste hakijan ilmaisutavasta, taiteellisesta ajattelun laadusta, osaamisesta sekä erityistaidoista. HUOM huolehdithan että linkkisi ovat avoimia, eli sisältö on nähtävissä ilman kirjautumista.

Liitä vain hakemuksen kannalta oleelliset työnäytteet, ei kaikkea mahdollista.

Mitä liitteitä hakemuksessa pitää olla?

Vaaditut liitteet ovat ansioluettelo, tähän mukaan myös mahdollisen työryhmän jäsenten ansioluettelot, ja työsuunnitelma. Lisäksi voit liittää mukaan työnäytetiedoston.

Liitteet voivat olla pdf- tai jpg-tiedostoja. Tiedoston maksimikoko on 3MB. Liitteitä otetaan vastaan ainoastaan hakupalvelun kautta. Voit myös antaa verkko-osoitteen esim työnäytekansioosi/portfolioosi/suoratoistopalveluun ja verkkosivujesi osoitteen. HUOM huolehdithan että linkkisi ovat avoimia, eli sisältö on nähtävissä ilman kirjautumista.

Käyttäjätunnus ja salasana

Käyttäjätunnuksesi tulee olemaan antamasi sähköpostiosoite, jolle luot salasanan. Tarvitset tunnuksia hakemusta muokatessasi ja sitä lähettäessäsi. Jos olet unohtanut salasanan, voit tilata sähköpostiisi salasananvaihtolinkin.

Miten voin poistaa käyttäjätunnukseni?

Jos haluat poistaa käyttäjätunnuksesi ja kaikki siihen liittyvät tiedot järjestelmästä ota yhteyttä tuki@gretajawilliamlehtinen.fi Huom hakemustiedot poistetaan järjestelmästä kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen lähettämisestä.

Minkä suuruista apurahaa voin hakea?

Yksittäisen myönnetyn apurahan enimmäismäärä on pääsääntöisesti 5 000 euroa.

Miksi minulle ei myönnetty apurahaa?

Valitettavasti emme perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä. Säätiö saa vuosittain paljon hyviä hakemuksia, joille ei kuitenkaan voida myöntää apurahaa.