Taiteilijaresidenssi

Taiteilijaresidenssi on suljettu 1.9.2024 saakka. Haku taiteilijaresidenssiin alkaa 1.4.2024.

Greta ja William Lehtisen Säätiön taiteilijaresidenssi tarjoaa majoitusta muotoilijoille, kuvataiteilijoille, arkkitehdeille sekä säveltaiteilijoille. Residenssiin voivat hakea sekä suomalaiset että ulkomaalaiset taiteilijat, ja siellä voi asua kerrallaan kolme asukasta. Tilavassa huoneistossa on mahdollista pitää turvaetäisyyttä toisiin asukkaisiin. Laadimme yhdessä toimintamallit turvalliseen asumiseen residenssissä. Tarjoamme asianmukaiset siivousvälineet. Seuraamme THL:n raportteja Covid-tilanteesta ja toimimme suosituksien mukaisesti.

Residenssi on avoinna vuoden ympäri, ja yksittäiset residenssijaksot kestävät kolmesta yhdeksään kuukautta. Muun mittaisia residenssijaksoja harkitaan tapauskohtaisesti.

Residenssi aukesi heinäkuussa 2020. Tervetuloa hakijaksi 1.4.2024 alkaen!

Asunto ja maksut

Residenssihuoneisto on 138-neliöinen asunto historiallisessa jugendtalossa, jossa on asunut tai työskennellyt kuuluisia taiteilijoita – muun muassa taiteilija, kirjailija Tove Jansson, taidemaalari Hugo Simberg ja kuvanveistäjä Alpo Sailo.

Tunnelmallinen huoneisto sijaitsee Helsingin Katajanokalla hyvien kulkuyhteyksien päässä. Asunnosta on vain muutaman minuutin kävelymatka Helsingin Kauppatorille ja ydinkeskustan palveluiden ja kulttuuritarjonnan äärelle.

Huoneistossa on vuokrattavana kolme makuuhuonetta. Asunnon yhteisiin tiloihin kuuluu moderni tupakeittiö, ruokailutila, olohuone sekä kaksi kylpyhuonetta. Residenssissä ei ole ateljeetyyppisiä työskentelytiloja, vaan se tarjoaa ensisijaisesti mahdollisuuden majoittua.

  • Makuuhuone TOVE: 21 m2, parivuode, sohva, tilavat kaapit, työpöytä ja -tuoli
  • Makuuhuone HUGO: 14 m2, yhden hengen vuode, kaappi, työpöytä ja -tuoli
  • Makuuhuone GRETA: 15 m2 yhden hengen vuode, kaappi, työpöytä ja -tuoli

Residenssiasukkaat jakavat yhteiset tilat. Hyvinvarustellussa keittiössä on jääkaappi, liesi, uuni, astianpesukone sekä kattava valikoima ruokailu- ja ruoanlaittovälineitä.

Keittiössä on myös pyykinpesukone vuokralaisten käyttöön.

Residenssissä on Wi-Fi-yhteys. Vuokralaisilla odotetaan olevan oma matkapuhelin, sillä asunnossa ei ole kiinteää puhelinta.

Asunto sijaitsee hissittömän talon toisessa kerroksessa, eikä se siten ole esteetön.

Residenssin vuokra, takuu ja muut maksut

  • Makuuhuone TOVE – kuukausivuokra 900 euroa
  • Makuuhuone HUGO – kuukausivuokra 750 euroa
  • Makuuhuone GRETA – kuukausivuokra 750 euroa

Vuokratakuu on 250 euroa, ja se peritään, kun residenssijakso on hyväksytty ja sopimus allekirjoitettu. Takuuvuokra palautetaan vuokralaiselle residenssijakson päätyttyä huoneen lopputarkistuksen jälkeen.

Ensimmäinen kuukausivuokra on maksettava kokonaan 30 päivää ennen residenssijakson alkamista. Seuraavien kuukausien vuokranmaksuajankohta on aina kuukauden ensimmäinen päivä. Koko residenssiajan vuokra on mahdollista maksaa myös etukäteen.

Säätiö toimittaa pyydettäessä kutsukirjeen apurahojen hakemista varten. Mikäli taiteilija ei onnistu saamaan apurahaa tai muuta avustusta residenssijaksollensa, se ei ole riittävä syy residenssijakson perumiselle.

Takuuvuokra palautetaan täysimääräisenä, jos taiteilija ilmoittaa peruutuksesta vähintään kolme kuukautta ennen residenssijakson alkamista. Takuuta ei hyvitetä, jos peruutusilmoitus on tehty alle kolme kuukautta jakson alkamisesta. Uuden vuokralaisen saaminen on lyhyellä varoitusajalla hankalaa, ja siksi toivomme hakijoiden suhtautuvan ymmärtäväisesti tähän.

Huoneistoa ei voi jakaa tai vuokrata edelleen muille. TOVE-huoneessa majoittuvalla voi olla lyhytaikaisia yöpyviä vierailijoita, kunhan asiasta sopii ajoissa etukäteen säätiön kanssa. Vieraan yöpymismaksu on 50 euroa yöltä. Residenssin käyttöehdot ja säännöt koskevat kaikkia vieraita (myös sellaisia, jotka eivät yövy huoneistossa), ja residenssin yhteyshenkilöiden tehtävä on varmistaa, että vieraat ovat niistä tietoisia.

Residenssiin hyväksytyt asukkaat vastaavat itse matkoistaan ja elinkustannuksistaan residenssijaksonsa aikana. Pyydämme teitä ilmoittamaan tarkemmat saapumisaikataulut residenssin yhteyshenkilölle. Toivomme, että residenssiin saavutaan arkipäivänä ennen kello 20:ta. Residenssin yhteyshenkilö vastaanottaa asukkaat ja luovuttaa huoneet.

Edellytämme vuokralaisilta kotivakuutusta, joka korvaa huoneistolle ja sen varusteille, huonekaluille ja kiinteille kalusteille koituvat mahdolliset vahingot. Vakuutustodistus on osoitettava residenssin yhteyshenkilölle sisäänkirjoittautumisen yhteydessä. Vaihtoehtoisesti myös säätiö voi huolehtia vakuutuksesta lisämaksusta. Vakuutusta käytetään korvaamaan residenssiasukkaan mahdollisesti aiheuttamat vahingot huoneistossa.

Näin haet residenssipaikkaa

Jatkuva haku alkaa jälleen 1.4.2024. Tällöin haettavat reresidenssijaksot sijoittuvat 1.9.2024–31.12.2025 väliselle ajalle.

Edellytämme hakijoilta taiteiden kandidaatin tutkintoa tai vastaavan tasoista koulutusta muotoilun, kuvataiteiden, musiikin tai arkkitehtuurin alan akkreditoidusta taidekoulusta.

Päätökset paikoista tehdään sitä mukaan kun hakemuksia saapuu.

Säännöt

Residenssin asukkaiden on perehdyttävä sääntöihin ja ohjeisiin ja noudatettava niitä.

Yleiset käyttösäännöt

Odotamme residenssitaiteilijoiden asuvan huoneistossa koko residenssijakson ajan, joskin lyhyet, muualle suuntautuvat viikonloppumatkat ovat mahdollisia. Mikäli matkustatte pois pidemmäksi ajaksi, asiasta on ilmoitettava residenssin yhteyshenkilölle. Vuokra on maksettava koko residenssijakson ajalta siinäkin tapauksessa, että poislähtö aikaistuu.

Residenssiasukkaiden on huolehdittava tiloista ja niiden siisteydestä erityisesti oman huoneen osalta. Jos vuokralainen tai hänen vieraansa vahingoittaa huoneistoa tai sen varusteita, on siitä ilmoitettava viipymättä säätiölle.

Huone tarkistetaan uloskirjoittautumisen yhteydessä. Vuokralaisen odotetaan siivoavan huoneensa vastaavaan kuntoon kuin se oli saapumishetkellä. Ylimääräisestä siivouksesta mahdollisesti aiheutuvat kulut vähennetään takuumaksusta. Residenssitaiteilija voi myös jättää huoneensa siivoamisen säätiölle, jolloin koko takuumaksu pidätetään siivouskuluina. Sovithan asiasta etukäteen residenssin yhteyshenkilön kanssa.

Hiljaisuus on kello 23.00–6.00. Sopimaton käytös, metelöinti tai muiden residenssitaiteilijoiden häiritseminen on kiellettyä. Alkoholin käyttö on sallittua, mutta se ei saa rikkoa muiden asukkaiden rauhaa. Tupakointi on kielletty sisätiloissa. Huumeiden käyttöä ei sallita.

Huoneistoon ei saa tuoda lemmikkejä.

Residenssihakemus

Residenssipaikkojen haku alkaa jälleen 1.4.2024. Haettavat residenssijaksot sijoittuvat ajalle 1.9.2024–31.12.2025.